ÖZDERE (KESRE) "İzmir'in İncisi"
Bilgi - Tarihçe - Ulaşım - Foto Video - Haberler - İlanlar - Eshot Saatleri - Kesre
Club Marvy - Pasha - Sunis Efes - Aria Claros - Club Beyy - Karya - Grand Efe - Notion Kesre - Diğer Oteller

özdere

COĞRAFİ KONUM
Özdere 3 Haziran 1979’da belediyelik ilan edilerek Menderes ilçesine bağlanmıştır. Batısında Selçuk İlçesi, doğusunda Gümüldür Beldesi, kuzeyinde bağlı bulunduğu Menderes ilçesi ile komşudur.
Beldenin kuzeyi dik ve yüksek dağlar ve ormanlarla kaplı olup bu ormanlar beldenin içine kadar girmekte, koylarında deniz mavisi ile birleşmektedir.
Özdere dört mahalleden oluşmaktadır. Hala etnik yapısını koruyan, Özdere'nin orijini eski Kesre Köyü, şimdiki adıyla Cumhuriyet Mahallesi, Belde’nin ortasında yer alan Çukuraltı Mahallesi, Gümüldür Beldesi’ne komşu olan Orta Mahalle ve Selçuk İlçesine komşu olan ve çok yakın bir süre önce belediye mücavir alanına eklenen Ahmetbeyli Mahallesi.
Beldenin Ahmetbeyli tarafından girişinden itibaren, Cumhuriyet Mahallesi’ne bağlı Balıkçı Barınağına kadar olan sahil şeridi Turizm Bakanlığı tarafından 1988 yılında Bakanlar Kuruluna yapılan bir teklif ve alınan bir kararla 1. Sınıf Turizm Bölgesi ilan edilmiştir. Böylece turizm alanları ile konut alanları bir nebze birbirinden ayrı tutularak, gelecekte Özdere'nin büyük bir Turizm Bölgesi olması yolunda önemli adım atılmıştır.
Özdere sınırları içindeki koylar ve sahil şeridinin uzunluğu 40 km’dir. Sahilin kıyıya paralel gitmemesi, girintili çıkıntılı bir çok koy oluşturması, sahil şeridinin ve kumun çok kaliteli olması, deniz suyunun temizliği turistlerin ve tur operatörlerinin de dikkatini çektiğinden körfezin karşı kıyısında bulunan Kuşadası'na gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük bir bölümünün günlük yat turları ile Özdere sahillerine gelmesine ve burada denize girmesine sebep olmaktadır. Dört mahalleden oluşan Özdere'nin belde yüz ölçümü 85 km² dir.

NOT: Özdere'nin idari durumu 2008'den itibaren yeni yasayla değişmiştir. Özdere belde belediyesi kaldırılmış olup, İzmir Menderes İlçesine mahalleler şeklinde bağlanmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden ulaşım(ESHOT), su ve kanalizasyon(İZSU) hizmetleri almaktadır.

NÜFUS
ÖZDERE CUMHURİYET MAHALLESİ 1.499
ÖZDERE ÇUKURALTI MAHALLESİ 5.656
ÖZDERE ORTA MAHALLE 2.944

ÖZDERE'NİN KOYLARI, PLAJLARI VE PİKNİK YERLERİ
Özdere'de denize girilecek, piknik yapılacak irili ufaklı bir çok koy ve sahil olmasına rağmen bu alanların en önemlileri Ahmetbeyli Koyu ve Plajları, Koru Koyu ve Plajları, Zindancık Koyu ve Plajları , Göl Yatağı Koyu ve plajları, Kuyubükü Koyu ve Plajları, Çukuraltı Plajları, Kalemlik Orman İçi Dinlenme Alanı ve Plajları, 14 Evler Plajları, Göktur Plajları, Orta Mahalle Gençlik Parkı ve Plajları, Göl Yatağı, Yıldırım çadırlı kamping ve piknik alanıdır.

GELENEK-GÖRENEK
Özdere, bilhassa orijini olduğu Kesre Köyü’nde (Cumhuriyet Mahallesi) oturan eski göçebe Türk kavimlerinin yaşam stili olan hayvancılık ve tarım şeklini benimseyip devam ettirdikleri için, Osmanlı' dan gelen Türk örf, adet ve geleneklerinin çizgilerini benimsemiş ve sergilememişir.

GELENEKSEL GİYSİLER
Kırsal kesimde ve eski köyde yaşayan genç kız ve kadınlarda geleneksel giysi elemanları, şalvar, kazak ve örtü olarak dikkati çeker. Şalvarın özellikleri; düğün ve Bayramlarda kullanılan şalvarlar yanlarından dikişli, paçaları fırfırlı olup, beli lastikli veya uçkurlu, toplanarak büzülür. Bunun içinde daha çok desenli, ipekli, dökük kumaşlar seçilmesidir. Başörtüsünün özellikleri; genelde iğne oyası, tel kırma ve hesap işi olarak kullanılır. Kazak ve bluzlar yazın kısa ve uzun kollu, dökümlü kumaşlardan, robaları büzgülerle süslenmiş, giysilerden oluşmasıdır.

GELENEKSEL DÜĞÜN
Kız genelde görücü usulü ile istenir. Oğlan evi ve kız evi uygun görürlerse, kızı verdiklerine dair aralarında söz keserler. Ondan sonra kararlaştırılan günde nişan yapılır. Daha sonra düğün günü kararlaştırılır. Düğünden bir gün önce, kızın çeyizi alınır, oğlan evine götürülür ve yerleştirilir. Düğünden bir gün önce damadın yakın arkadaşları ve aile büyükleri akşam yemeğine davet edilir. Bu arada da gelin evinde gelinin büyükleri tarafından kına yakılır ve gelin kendi kız arkadaşları, komşuları ve akrabaları ile ‘kına gecesinde’ eğlenir.
Düğüne eş dost, akrabalar ve mahalle halkı çağrılır. Yemekler hazırlanır. Gelen misafirlere ikram edilir. Halaylar çekilir, davul zurna çalınır. Gelin kalabalık bir kitle ile kız evinden alınarak oğlan evine getirilir. Gelinin, damada teslim edilmesi ve çiftlerin damat evine sokulması ile düğün sona erer.

YÖRESEL ÜNLÜ YEMEKLER
TAVUKLU BÖREK: Tavuk haşlanır. Küçük parçalara bölünür. Pilavlık malzemeler de hazırlanır. Pirinç haşlanır. Tavuk ile birlikte içine kuş üzümü ve küner konur. Hamur yoğrulur. Saç üzerinde pişirilir. Soğumaya bırakılır. Tepsi yağlanır ve yufka tepsiye yerleştirilir. Aralarına tavuklu pilav konarak kat, kat hazırlanır. En üste yufka konur. Tavuk suyuyla ıslanır, üzerine tereyağ kızdırılıp, dökülür. Kare veya baklava şeklinde kesilir, pişirilir.
TOPALAK: Bulgur sıcak su ile ısıtılarak kabartılır. Üzerine su serpilerek karıştırılır. Nohut büyüklüğünde yuvarlatılarak, etle nohut ayrı bir kapta kaynatılır. Kaynayan bu suyun içersine topalaklar atılır. Ayrı bir kapta yağ ile salça eritilir üzerine dökülerek hepsi birden kaynatılır. Pişince ateşten indirilir.
KEŞKEK: Buğday bir gün önceden temizlenip ılık suyla iyice yıkanıp ıslatılır. Ertesi gün etleri bütün olarak buğdayla birlikte iyice haşlanır. Haşlandıktan sonra etler ve buğdaylar ayrı yerlerde iyice dövülür. Dövüldükten sonra etle buğday iyice karıştırılır. Tuzu atılır, tereyağı ile salça üstüne dökülür.
KULAKLI ÇORBA: Un, su ile biraz tuz ekleyerek çok katı olarak yoğrulur. Yaklaşık 2’mm. kalınlığında yufkalar açılır, kare şeklinde kesilir. Kesilen parçalara birbirine yapışmasın diye un eklenir. İçine çok ince kıyılmış, karabiberli kavurma konur. Hamur parçaları köşelerinden çapraz olacak şekilde bohça yapılır. Bir tepsiye unlayarak serilir. Tencerede soğan ince ince doğranır. Salça ile kavrulur. Su eklenir, kaynayınca hamurları karıştırarak kaynamış suya eklenir. 15 – 20 dakika kaynatılır, sıcak olarak servis yapılır.

ÖZDERE BELEDİYESİ(artık yok) >> MENDERES BELEDİYESİ İletişim Bilgileri
Adres: Kasımpaşa Mah. Atatürk Cad. No:1 Menderes / İZMİR
Telefon:(0232) 782 10 06
http://www.menderes.bel.tr/

OKULLAR
ŞEHİT HASAN ÖZKAPU İLKOKULU ve ORTAOKULU
ÖZDERE CUMHURİYET MH. 3107 SK No:1- MENDERES/İZMİR (0232) 797 50 24
https://www.okullarhakkinda.com/35/16/722441/ozderesehithasanozkapi.html
https://www.okullarhakkinda.com/35/16/731339/ozderesehithasanozkapiortaokulu.html

ORTAKÖY ŞEHİT JANDARMA BİNBAŞI ADİL KARAGÖZ İLKOKULU
ÖZDERE ORTAMAH.29 EKİM CAD.NO:140 MENDERES/İZMİR (0232) 798 70 88
https://www.okullarhakkinda.com/35/16/727532/ozdereortakoyadilkaragozilkokulu.html

ÖZDERE ORTAKÖY ORTAOKULU
ÖZDERE ORTAMAH.29 EKİM CAD.NO:140 MENDERES İZMİR (0232) 798 70 88
https://www.okullarhakkinda.com/35/16/727528/ozdereortakoyortaokulu.html

ÖZDERE OĞAN TİMİNCİ İLKOKULU ve ORTAOKULU
Özdere Çukuraltı mah.Menteş Sk.No:7 Menderes/İzmir (0232) 797 53 14
https://www.okullarhakkinda.com/35/16/722421/ozdereogantiminciilkokulu.html
https://www.okullarhakkinda.com/35/16/731351/ozdereogantiminciortaokulu.html

ÖZDERE T. ÇAMUR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ORTA MAH. MUSTAFA KEMAL PAŞA BUL. NO: 363 MENDERES / İZMİR (0232) 798 85 08
http://www.okullarhakkinda.com/35/16/341489/ozdere.html

SAĞLIK
ÖZDERE 7 NOLU A.S.M. 16. AİLE HEKİMİ TEL: (0232) 797 56 55
ÖZDERE 7 NOLU A.S.M. 17. AİLE HEKİMİ TEL: (0232) 797 56 55
ECZANELER
OZAN ECZANESİ 232 797 45 35
ÜNAL ECZANESİ 232 798 77 45
DOĞUŞ ECZANESİ 232 797 40 41
YİĞİTCAN ECZANESİ 232 797 46 16
MERKEZ ECZANESİ - Ecz.Niyazi AKYILDIZ Özdere Çukuraltı Mah. Atatürk Bulv. No: 119/B Tel: 232 797 88 89
www.ozdere.org sitemizin herhangi bir resmi ve özel kuruluşla bağı yoktur